tirsdag 19. juni 2007

Nekter å huse Obiora-møte

Organisasjonen Internasjonale sosialister blir nektet å bruke Studentsamskipnaden i Bergens lokaler til å holde et åpent møte om Obiora-saken, skriver Adresseavisen. Årsaken er at de i annonseringen av møtet brukte plakater med bilde og navn på én av de fire politimennene fra Trondheim som deltok under pågripelsen av Eugene Obiora i september i fjor.

– Tillatelsen til å bruke lokalene er trukket tilbake. At de setter denne saken på dagsorden er helt greit, men denne type markedsføring synes vi er meget uheldig. Vi vil ikke være med på å støtte det, sier leder i kulturstyret, Tommy Torset Helland i en uttalelse til Bergens Tidende tidligere denne uka.

Han viser til at bruken av navn og bilde kan være et lovbrudd. Politiet i Sør-Trøndelag vurderer nå om de skal anmelde forholdet. Internasjonale sosialister mener dette er en form for sensur fra Studentsamskipnadens side.

- Det vitner jo om politisk sensur. Vi mener det er riktig å offentliggjøre navn og bilde av denne politimannen, siden politiet har vært så lite villig til å ta selvkritikk, og fordi han fortsatt er i aktiv tjeneste, sier medlem i organisasjonens arbeidsutvalg, Thorleif Berthelsen, til Bergens Tidende.
Bakgrunn: Eugene Obiora døde under en pågripelse i Trondheim 7. september i fjor. Fire polititjenestemenn var involvert. Politiet tok i bruk et omstridt halsgrep på Obiora, som mistet bevisstheten og ble brakt til St. Olavs hospital i en politibil. Spesialenheten for politisaker har konkludert med at det ikke bevisst ble utført «noen handling som alene har stoppet eller hindret» Obiora i å puste. Saken er henlagt, men anket til Riksadvokaten.

Ingen kommentarer: