søndag 24. juni 2007

Reddes av religion?

Spørsmålet om de afghanske flyktningenes tro og religiøse tilknytting kan bli avgjørende for hvorvidt de får opphold. I det muslimske Afghanistan kan det å konvertere til kristendommen være en alvorlig sikkerhetsbelastning.

I Dagsrevyen søndag ble det vist til at flere afghanere har dåpsattest som kristne, men det gjelder ikke de 21 som er varetektsfengslet med tanke på tvangsutsendelse. Afghanerne som nå holder til ved Jakobs kirke i Oslo, ble alle løslatt etter demonstrasjonen foran Stortinget selv om de har fått endelig avslag, skriver VG.

Det var biskop Kvarme som kom med opplysningene om den kristne tilknytningen da han natt til lørdag tok kontakt med Sjeggestad og klarte dermed å få stanset utsendelsen av 15 afghanere som er varetektsfengslet.

Kvarme sier til NTB at han betrakter seg selv som en formidler av informasjon, men kan selv ikke garantere for innholdet.

- UNE har ikke fått opplysninger om at noen av dem som skal sendes ut av landet, er gått over til kristendommen, sier direktør i UNE Terje Sjeggestad til VG.

Samtidig får de afghanske flyktningene støtte fra de fire biskopene langs pilegrimsleden som afghanerne har gått for å markere sin desperasjon.

- Vi som er Den norske kirkes biskoper langs pilegrimsleden har alle møtt afghanerne som gikk asylmarsjen fra Trondheim til Oslo. Nå er vi sterkt bekymret for at norske myndigheter skal returnere dem til livstruende forhold i Afghanistan fordi de har fått endelig avslag på asylsøknadene sine. En del av disse tvangsreturene er i strid med FNs anbefalinger: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har siden juni 2006 kritisert norske myndigheter for at de returnerer unge afghanere fra utrygge områder til Kabul uten at de har tilknytning og nettverk der
, skriver biskopene i sin uttalelse.

Les hele uttalelsen fra biskopene her: Uttalelse om de afghanske asylsøkerne

Ingen kommentarer: