onsdag 4. juli 2007

Lover inkluderende valgkamp

De politiske partiene lover å avstå fra trakassering og diskriminering i valgkampen. Valgobservatører skal passe på at politikerne holder løftet. Det skriver Fædrelandsvennen.

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås ber politikerne ta ansvar for at årets valgkamp blir ført på en ansvarlig og inkluderende måte. Tirsdag undertegnet representanter fra alle de ni største partiene en erklæring hvor de lover å følge opp utspillet.

– Vi skal ha en frisk valgkamp, med skikkelige diskusjoner og alt som hører med. Men vi vil ikke ha en valgkamp med trakassering, diskriminering og stigmatiserende utsagn, sier Gangås til NTB.

Ved valget i 2005 nektet Fremskrittspartiet å skrive under på en erklæring mot fremmedfrykt, som var utarbeidet av Senter mot etnisk diskriminering. Denne gangen velger partiet likevel å undertegne.

– Det er helt uproblematisk for oss, slik erklæringen framstår. Forrige gang oppfattet vi det som et utspill fra en part i en politisk debatt. Denne erklæringen favner mye bredere, og en uavhengig instans står bak, sier Frps Per Willy T. Amundsen.

– Jeg tror ikke norsk valgkamp er spesielt skitten. Men det er mange som tilhører utsatte grupper i samfunnet som føler at valgkampen ikke skjer på deres premisser, og det er viktig at vi får endret på, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, som undertegnet for Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet må sies å ha fått en dårlig start etter innvandringspolitisk talsmann Arild Stokkan Grandes katastrofale uttalelser om de afghanske flyktningene.

Ingen kommentarer: